Categories: DiyetFit Yazılar

Metabolizma Uçurmanın Yolları

Diyet dönemlerinde maalesef ki bazı zamanlar yavaşlamalar veya duraksamalar olabiliyor, bu durum motivasyonu azaltıp senin diyetini tamamen bırakmana sebep olabilir. Bazı yollar ise metabolizmanı hızlandırıp, kilo vermenin durduğu dönemlerde hızına hız katacaktır. İşte favorin olacak bazı yöntemler.

Uyanınca limonlu su iç!

 

Bu harika bir sabah ritüeli olabilir. Her sabah 1 lt suyun içerisine yarım limon dilimleyerek güne merhaba de! Bu yolla sabahları ilk tükettiğin gıda su olacak, sindirim sisteminin çalıştığını görecek ve limondaki C vitamini sayesinde immun sisteminin güçlenmesini sağlayacaksın.

 

Daha fazla lif al!

 

Gün içerisinde daha fazla lif alarak, uzun süre tokluk sağlayacak, bağırsak hareketlerini hızlandıracak ve kazandığın vitamin ve mineralle daha güçlü bir metabolizmaya sahip olacaksın.

Daha çok protein tüket!

 

Diyette yüksek protein uzun dönemde önerilmez, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklara davetiye çıkarman demek. Ama metabolizmanın yavaşladığı dönemde kısa süreliğini fazla protein alımı vücuda etki gösterebilir. Unutma  diyette kas kaybı yaşıyorsan ya çok hareketsizsin ya da yeterli protein almıyorsun!

 

Sık beslen!

 

Ard arda öğün tüketimi, midenin uyandığın andan uyuduğun ana kadar çalışması demek, bu da metabolizmanı canlandıracak ve daha hızlı kilo kaybını sağlayacaktır.

 

Yeterince uyu!

 

Uyku ile diyetin ne ilgisi var diyebilirsin ama çalışmalar öyle göstermiyor. Yeterli ve kaliteli uyuyamayanların daha kilolu olduğu gerçeği tüm dünyada biliniyor. Günlük 8 saatlik uyku kadar uykunun kalitesi de önemli! Biyolojik bir ritmin olduğunu unutma, gece uyu, sabah hayatı yaşa!

 

Kas kütleni arttır!

 

Eğer vücudun daha kaslıysa, metabolizmanın daha hızlı çalışacağını bil! Yoksa fitness eğitmenlerinin bol porsiyon tüketip de ince olmasının başka açıklaması olamazdı. Gece uyurken bile sahip olduğun kasların metabolizmanı hızlandıracak, yani zayıflama sürecin yavaşladıysa spora başlamayı düşünebilirsin.

 

Metabolizma hızlandıran yiyecekleri hayatına kat!

 

Metabolizma hızlandırmak için bazı özel besinlerin olduğunu biliyor muydun? Badem, salatalık, hindistan cevizi, şeftali, zencefil metabolizmana hız katacak bir sürü yiyecekten sadece bir kaçı.

 

Stresi azalt!

 

Yoğun stres metabolizma hızını azaltacağı gibi daha fazla yemek yemene sebep olabilir. “Stres bu elimden bir şey gelmiyor” diyebilirsin ama bu konuda yanılıyorsun, stresini yemek dışında azaltabileceğin bir çok yöntem var. Stresle baş etmek sandığın kadar zor değil, yoga gibi rahatlatıcı egzersizler seni kendine getirecek.

 

Omega-3 alımını arttır!

 

Metabolizmanın farkında olan her diyet programı, omega-3’ün kıymetini bilir. Deniz ürünleri açısından yeterli bir diyet sağlıklı bir beden ve güçlü bir zihin demektir. Somon bunun için en iyi alternatif olabilir. Üstelik protein ve mineral açısından da harika bir seçim!

 

Kan şekerini kontrol altına al!

 

Diyabet hastası olmasan bile kan şekerindeki dalgalanmalar, doğru çalışmayan bir vücut göstergesidir. Bunun için öğünleri dengeli geçirmelisin, sağlıklı karbonhidrat alımı dalgalanmaları azaltır ve metabolizmanı uçurmana yardımcı olur.

 

Kahvaltıyı atlama!

 

Bugüne kadar gördüğün, duyduğun ve uyguladığın bütün programlarda kahvaltının önemini anlattılar değil mi? Kahvaltı tartışmasız günün en önemli öğünü, eğer vaktin varsa güzel bir kahvaltıyla güne başla, ancak zamanım yok diyorsan kolay hazırlanan ve tüketilen sağlıklı yiyeceklerle öğünü kaçırmadan yap!

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago