Categories: Diyet

Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Yüksek tansiyon yani hiper tansiyon kanın damarlarda dolaşması için gereken basıncın, normalde olması gereken seviyeden daha yüksek basınçla seyretmesidir.  Hipertansiyon belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, burun kanaması gibi olabilir. Bu tür belirtilere sahipseniz en yakın sağlık kuruluşuna gidip profesyonel yardım almalısınız. Buradaki öneriler doktor gözetiminde olan hastaların uygulayacağı şeylerdir.

EGZERSİZ YAP

Gün içerisinde ofiste oturuyorsan, her yere arabayla gidiyorsan, herhangi bir spor alışkanlığı yoksa, eller yukarı yakalandın! Yüksek kan basıncının hareketsizlikle ilgisi olduğu kanıtlandı. Bu yüzden gün içinde 10.000 adım atarak sorunu çözmeye başlayabilirsin.

SİGARAYI BIRAK

Sigaranın zararları anlatmakla bitmez ancak, yüksek tansiyon hastalarının çoğunluğu sigara kullanan kişiler ve tansiyonu etkileyemeyeceğini sanarak içmeye devam ediyorlar!!! İşte bu yüzden sigarayı hemen şimdi bırakmalısın.

İDEAL KİLONA ULAŞ

Belki 3 belki 5 kilo fazlan var, önemli değil, en ideal kilona ulaşmak seni daha sağlıklı yapacaktır. Vücut yağlarından kaybettikçe, kilo vermeye başladıkça tansiyonun nasıl da düzeldiğini göreceksin. Özellikle karın bölgesi yağlarından kurtulman, dolaşımın hızını ve kuvvetini normale döndürecektir.

MUZ EN İYİ MEYVE

Gün içerisinde alacağın potasyum kan basıncını dengelenmesinde oldukça önemli, bol miktarda potasyum içeren muzu hayatına ekle! Ama günde 10 tane değil 1 tane yemelisin. Potasyumdan zengin diğer yiyecekleri de tüketebilirsin; avokado, patates gibi…

ALKOLU AZALT

Gün içerisinde belirli bir miktar alkol kan dolaşımı ve kalp sağlığı için faydalı, ama bunun dozunu kaçırıyorsan tansiyonunu yükselten besini bulmuş olabilirsin. Günde 3 kadeh ve daha fazla alkol alanlarda hipertansiyon oranının %80’lerde olduğu görülmüş. Ancak kendini en fazla 2 kadeh ile sınırlarsan, hem sağlığına kavuşacaksın hem de sevdiğin bir içecekten vazgeçmemiş olacaksın.

BİTTER ÇİKOLATA ÇOK SAĞLIKLI

Çikolata öneren diyetisyen mi olur deme! Çikolata oldukça sağlıklı bir tatlı ancak nasıl tükettiğin önemli. Koyu bir çikolata sayesinde kan basıncın normal seviyelere dönebilir. İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde vücuda direnç verir ve tansiyonu düşürür. Özellikle %70 ve üzeri kakao içerenleri tüketmelisiniz.

KAFEİNİ AZALT

Gün içerisinde tükettiğin çayın ve kahvenin bardağını bilmiyor ama bol bol içiyorsan, yanlış yapıyorsun! Yeşil çayın bile tansiyonu yükseltme özelliği var yani nasılsa bitki çayı içiyorum deyip, önemsememezlik yapma!

1 büyük bardak kahve = 120 mg kafein

1 bardak çay = 10 mg kafein

TUZU AZALT

Damak tadı, alışkanlık veya farkında olmadan gün içerisinde aldığın tuz miktarı kan basıncını yükseltip, tansiyon problemine sebep olabilir. Bunu engellemek için sofradan tuzu kaldır. Yani çorbanın tuzu az bile olsa ekleme yapmıyorsun, salatalara tuz eklemiyorsun ve hipertansiyonu önlüyorsun.

STRESİ YOK ET

Malesef ki günümüzdeki bir çok hastalığın sebebi stres! Daha az stresli bir yaşam, hayat kaliteni oldukça yükseltecektir.

Daha ayrıntılı bilgi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ofisimize uğramalısınız.

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago