Categories: DiyetFit Yazılar

Demir Gibi Olmanı Sağlayacak 15 Yiyecek

Demir minerali, metabolizmanın çalışmasında en çok kullanılan minerallerden bir tanesi. Özellikle kanda bulunması sebebiyle, belirli miktarın altına inince anemi yani kansızlığa sebep oluyor ve hayat kalitesini oldukça düşürüp, önlem alınıp tedavi edilmediğinde çok kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Eksikliğinde baş dönmesi, halsizlik, iştah azalması, sürekli uyku hali, sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir.

 

Eğer kan tahlilinizde demirin eksik olduğunu gördüyseniz, işte bu yiyecekler sayesinde en kısa zamanda demirinizin yükseldiğine şahit olacaksınız.

Ciğer

100 gram ciğer tüketerek günlük ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilirsiniz. Dana, kuzu veya tavuk fark etmez hepsinde demir bulunur. Ayrıca ciğer bir çok minerali de içinde barındırır; çinko, bakır, fosfor gibi… Eğer tadından hoşlanmıyorsanız, bol kimyon ve sarımsakla marine etmeniz, tüketimi kolaylaştıracaktır.

Soya Fasulyesi

Vegan kişilerin et tüketmemesi sebebiyle demirlerinin düşük olacağı söylenir, ancak siz yeteri kadar bitkisel protein alırsanız, bu sorunun da önüne geçmiş olursunuz. Soya fasulyesi ve tofu demirden zengin yiyecekler arasında yer alır.

Bitter Çikolata

Hem tatlı yiyip hem de hastalığın tedavi olacağını söylesem, pek inanılmaz gelir. Değil mi? Ama işin aslı öyle. Kakaonun yüksek oranda demir içermesi sebebiyle demir eksikliğine iyi gelen yiyeceklerden birisi de koyu çikolatalar.

İstiridye

Belki çok tüketilen bir yiyecek değil ama müdavimleri olduğunu unutmamak gerekir. 100 gramında 7 mg bulunur.

Ispanak

Çocukluğumuzun kahramanı Temel Reis, bunu yediği zaman nasıl da güçlenirdi değil mi? Aslında çok da kandırmaca değilmiş. Ispanağın 100 gramında 3,5 mg demir bulunuyor ve eksikliği gidermemize yardımcı oluyor.

Kırmızı Mercimek

Hepimizin en sevdiği çorbadır mercimek çorbası, 100 gramında 3,3 mg bulunuyor olması çok zengin bir kaynak yapmasa da mutlaka tüketmek gerekiyor.

Zeytin

Kahvaltılarımızın göz bebeği zeytinin, bir yararı daha! Doymamış yağ içeriği sebebiyle, bir çok hastalığın tedavi kaynağı zeytin çok zengin bir demir kaynağı olmasa da, demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılıyor.

Kabak Çekirdeği

Sadece denir açısından değil, omega-3’den de zengin olan bu tohum, triptofan içeriğiyle de daha iyi bir uyku için sizi hazırlıyor.

Kırmızı Et

Demirin yüksek kaynaklarından biri olan et sadece vitamin-mineral açısından değil, vücudun temel proteini açısından da oldukça önemli. İçerdiği B grubu vitaminleriyle vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayan kırmızı et, demir ile de yanımızda.  Yüksek oranda doymuş yağ içermesi sağlıklı beslenme kısmını bir miktar bozsa da, faydalarının yanında kusuru sayılmaz.

Kinoa

Son dönemlerim meşhur tahıllardan olan kinoa hem zayıflama diyeti hem de demirden zengin diyet yapanların kurtarıcısı olacak. 100 gramında 1,5 mg demir bulunuyor.

Enginar

En düşük kalorili sebzelerden olan enginar, 100 gramında 1,3 mg demir bulunduruyor. Eğer haşlama sevmiyorsanız, küp küp doğrayıp kavurmasını da yapabilirsiniz.

Tavuk Eti

Genellikle niasin açısından zengin olan tavuk etinin 100 gramında 1,1 mg demir bulunuyor. Diğer et kaynaklarına göre oldukça düşük bir içeriğe sahip olsa da kırmızı et veya ciğer yemeyenler için bir alternatif

Kabak

100 gramında 0,7 mg demir bulunduran kabağın her türlüsünü tüketebilirsiniz. İster tuzlu isterseniz tatlı versiyonları sayesinde günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Brokoli

Yüksek antioksidan ve lif içeriği nedeniyle kış aylarının en güzel sebzelerinden olan brokoli düşük miktarda da olsa demir içeriyor ve sizi daha güçlü yapıyor.

Kuşkonmaz

Bizim sofralarımızda pek kullanılmasa bile bazı restaurantlarda sıkça servis edildiğini görmüşsünüzdür. 100 gramında 2,1 mg içeriğiyle bir çok sebzenin önüne geçiyor.

 

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ofisimize bekleriz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago