Categories: DiyetFit Yazılar

Egzersiz, Hormonlar ve Kilo Verme

Yaşam egzersiz ile tamamlanır. Vücudumuzdaki enerjini yaklaşık %20’si kas hareketleri için harcanmaktadır. Egzersiz sayesinde ;

Vücut dayanıklılığı artar

Vücudun yağ oranı azalır (kilo verilmese bile)

Kuvvetli ve dinç olunmasını sağlar

Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Hormon dediğimiz organik kimyasallar, vücut dokularında üretilir, kan dolaşımına verilir ve hedef organa giderek, kimyasal tepkime oluşturur.

Egzersiz vücutta yarattığı değişikliklerden dolayı elbette hormonları etkiler. Kişinin yaptığı egzersizin türüne ve süresine göre etkinliği değişmektedir.

 

Leptin;

 

Adipoz dokudan salınan leptin, yiyecek alımını azaltır. Enerji kullanımı arttırır.

Egzersizin enerji tüketimini artırarak enerji dengesini değiştirdiği ve yağ kitlesinin azalmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir. Egzersiz, leptin hormonu yapımını ve salgılanmasını etkileyerek obezite yada obezite ilişkili hastalıklarda iyileştirici etki oluşturabilir

Kısa süreli egzersizlerde leptin seviyesinde değişme olmazken, uzun süreli egzersizler de leptin düzeyinde düşme gözlenmiştir.

 

Antidiüretik Hormon

 

  • Egzersizde, plazma volümünün düşmesi
  • Osmalaritenin artması
  • Sempatik sistem aktivitesinin artması

 

hipofiz bezinden ADH salgısını  arttırmaktadır.

 

Büyüme Hormonu

 

Egzersiz sırasında dinlenme anına göre 25 kat daha fazla salınan bir hormondur. Egzersiz düzeyi ve hormon arasında paralel bir ilişki vardır. Egzersiz şiddeti arttıkça hormonun seviyesindeki artış daha belirgin olur. Gelişme çağındaki çocuk ve yetişkinler de egzersiz büyüme hormonu sebebiyle çok daha önemli bir hale geliyor.

 

Prolaktin

 

Süt hormonu olarak bilinen bu hormonun 45 dakika ve üzeri egzersiz döneminde arttığı gözlemlenmiştir. Bu da gebe ve emziren annelerin spora önem vermesi gerektiğinin bir göstergesi.

 

Adrenokortikotropik Hormon

 

Hipotalamustan salgılanan bu hormon, yağ hücrelerini parçalayıcı bir hormon olarak görev görmektedir. Egzersizin 25. dakikası itibariyle salgılanması artmaktadır.

 

Tiroid Hormonları

 

Metabolizma hızlandırıcı veya yavaşlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Üstelik egzersizden sonraki birkaç içinde de etkinliğini devam ettirmektedir.

 

Kortizol

 

Stres hormonu olarak bilinen bu hormon, oksijen tüketiminin çok fazla olduğu (kardiyo gibi) egzersiz türlerinde artarken, daha yavaş tempolu (yoga, pilates) egzersiz türlerinde düşmektedir. Bu sayede depresyon etkisi azalmakta, kişinin psikolojik yemek ataklarını düzenlemektedir.

 

Glukagon- İnsülin

 

Uzun dönem devam eden egzersiz türlerinde (12 hafta ve üzeri) kan şekeri ayarlanmasına etkisi olduğu görülmüştür. İyi kontrollü diyabet hastalarda, durumun daha iyiye gitmesini sağlarken; kötü kontrollü hastalarda, hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Sonuç olarak;

 

Egzersiz, hormonların etkisi ve harcamaya çalıştığı vücut enerjisi sayesinde, yağ hücrelerinin parçalanmasına, karbonhidrat depolarının yıkılmasına, vücutta kan dengesini sağlayan hormonların doğru çalışmasına, vücut ısısının ayarlanmasına yardımcı olur.

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago