SAĞLIK NEDİR?
Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; bireyin ‘’fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması’’ şeklinde tamamlamıştır. İnsanın sağlığını etkileyen başlıca etmenler kalıtım ve çevre koşullarıdır. Kalıtım insanın ailesinden kendisine geçen ve doğuştan var olan niteliklerdir. İnsan kalıtım örüntüsünü değiştiremez, fakat uygun bir çevre, var olan yeteneklerden maksimum düzeyde yararlanmayı sağlar. Diğer bir yandan bir çok çevresel etmen kalıtımı oluşturan genleri etkileyebillir. İyi kalıtımsal yetenekler uygun olmayan çevrede geliştirilemez.
SAĞLIK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Sağlığı etkileyen çevresel etmenlerin başında beslenme gelir ve bu etmenlerin hepsi bireyin yaşamını etkiler. Beslenme eğitimi, sağlık hizmetinin önemli ögelerinden birini oluşturmaktadır. Sağlık hizmetlerinin arttırılması ile birlikte bireysel diyet ve sağlık uygulamalarının düzeltilmesi bireyin daha sağlıklı bir hayat yaşamasına yardımcı olur. Beslenme yetersizliği ve dengesizliğinin dolaylı olarak neden olduğu hastalıkların en önemlileri; enfeksiyon hastalıkları, arteriosklerotik hastalıklar, diyabet ,hipertansiyon, şişmanlık, diş çürükleri, karaciğer hastalıklarıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır ve beraberinde diğer hastalıklara yol açmaktadır.
Genelde aşırı besin alımı ve fiziksel aktivitenin azlığı şişmanlığa yol açmaktadır. Şişmanlık; diyabet, hipertansiyon ve arteriosklerotik hastalıkların oluşmasında önemli risk etmenidir. Örneğin diyetteki yağın miktarı ve türü aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklarla ilintilidir.
Özellikle diyette doymuş yağın artması, antioksidantların yetersizliği bu hastalıklar için önemli risk faktörüdür. Diyetin yağ içeriğinin yüksek olması kolon, prostat ve meme kanser riskini arttırmaktadır. Yüksek yağlı diyet şişmanlık için önemli risk faktörüdür.
Sağlık ve beslenme ilişkisi üzerinde dünyanın birçok yerinde araştırmalar yapılmakta ve değişik veriler ortaya konmaktadır. Bireylerin kendi yaşam şekillerine uygun diyetin nasıl olması gerektiğini, sağlıkla beslenme örüntüsü arasındaki ilişkileri, besin sağlığının nasıl korunacağını, hastalık durumunda diyetin nasıl ayarlanacağını bilmeleri ve bu konularda doğru alışkanlıklar kazanmaları beslenme eğitimiyle tamamlanabilir. Bu nedenle beslenme eğitimi almadan ve besinlerin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olmadan diyet yada beslenme alışkanlığı kazanmak doğru değildir.
Bu konuda bir uzman tarafından destek alarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabiliriz.
Sağlıcakla kalın…