Havaların iyice ısınmasıyla birlikte yaza ait tüm sebze ve meyveleri gözden geçirme kararı aldım. Daha önceki yazılarımda çilek hakkında bilinmesi gerekenleri yazdım. Şimdi ise sırada Mısır var.
Neden Mısır Yemeliyim?
Lif, B1 vitamini, folat, C vitamini ve pantotenik asitler bakımızından zengindir. Ayrıca lutein, saponin, oksalik asit gibi çeşitli fitokimyasalar da içerir. Bu fitokimyasaların kalp sağlığına katkıları vardır ve kanserle mücadele de oldukça etkindirler.
Mısırın Hikayesi Nedir?
Buğdaygillerden olan mısır, tane özelliğine göre gruplara ayrılır. Arkeolojik çalışmalar mısırın Amerika’da yaklaşık 5600 yıl önce yetiştirilmeye başlandığını gösteriyor. Mısır tüm dünya da üretilse de en fazla Amerika’dan dünyaya ithalatı sağlanıyor.
Mısır Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Amerikan yerlileri tarafından yüzyıllar öncesinde geleneksel tıpta kullanılır. Özellikle mısır püskülü bugün bile ödem söktürücü olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda mısır nişastasının sütle pişirilmesi ile elde edilen hamur merhem olarak kullanılarak yanıklara, yara ve iltihaplara iyi gelir.
Mısırla ilgili yapılan çalışmalarda sinir hastalıklarına karşı iyi geldiğini, deri tahribatlarını azalltığı görülmüştür.
Kalp sağlığı açısından yapılan çalışmalara bakıldığında, folat açısından zengin olan mısır, homosistein oranını düşürüp, kalp hastalıklarının riskini azalttığını göstermiştir.
Mısırda bol bulunan beta-kriptoksantin maddesi özellikle akciğer kanserine karşı koruyucudur. Çin’de yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre %27 olaranında azaltığı görülmüştür.
Mısırın karbonhidrat kaynağını olduğunu unutmadan, haşlanmış halini, salatalarda kullanabilirsiniz. Mısır unundan yapılmış ekmek vb. yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Yarım haşlanmış mısır 1 dilim ekmeğe eş değer karbonhidrat ve kalori içeriyor.