Dünyanın en güzel en keyifli en beklendik en bitmesin denilen dönemi 🙂 Ancak bu dönemde kadınlar bir tek kendi bedenleri için değil de kurulacak aile için de sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmeli ve doğacak çocukları için çok daha iyi beslenmelidir.
SIK BESLENİN
Öğünleriniz az ve sık porsiyonlar halinde olmalıdır. Özellikle gebeliğin ilk başladığı dönemlerde kusma/bulantı ve sonraki dönemlerde gastrit / reflü gibi sorunlar görüldüğü için az tüketim mide sağlığını koruyacaktır. Sık beslenmek ise kan şekerinizi dengeleyecektir.
TAZE BESLENİN
Ürünlerinizin taze olmasına özen gösterin, hamilelik döneminde mümkün olduğunca konserve gıdalardan, beklemiş gıdalardan veya taze olmayan ürünlerden kaçının.
SÜT ÜRÜNÜ TÜKETİN
Süt ve süt ürünlerini günlük hayatınızın bir parçası olmasına özen gösterin, özellikle organik sertifikalı ürünlerden tüketiniz.
İYİ PİŞİRİN
Etinizi ve yumurtanızı özellikle iyi pişirmeye özen gösterin, toksik madde alımını mümkün olduğunca azaltmış olursunuz.
ÇEŞİTLİLİK KURALINIZ OLSUN
Gün içerisinde yediğiniz yiyeceklerde çeşitlilik yakalamaya çalışın. Her öğün aynı sebze veya meyve tüketmeyin mümkün olduğunca değiştirince daha çok vitamin ve mineral aldığınızı unutmayın 🙂
AŞIRIYA KAÇMAYIN
Aşırı yağlı veya şekerli yiyeceklerden uzak durun. Bunun dışında aşırı protein veya karbonhidrat alımı da aynı şekilde sağlığınıza ve bebeğinize faydalı olmayacaktır. Unutmayın sizin kilo almanız bebeğinizi iyi beslediğiniz anlamına gelmiyor.
VİTAMİNLERİ ATLAMAYIN
Gebelik döneminde mutlaka alınması gereken 2 önemli madde vardır, folik asit ve demir. Dengeli beslenen ve her hangi bir sağlık sorunu olmayan gebelerin bunun dışında ek almaya ihtiyaçları yoktur. Ancak gene de her hangi bir sorun olursa doktorunuza danışmayı unutmayın.
PREEKLEMSİ DURUMUNU CİDDİYE ALIN
Eğer preeklemsi sorunu yaşıyorsanız, mutlaka ekstra protein almanız ve kalsiyum açısından desteklenmeniz gerekmektedir. Bunun için doktorunuzun reçete edeceği ilaçları atlamayın. Eğer sık sık bacak kramplarınız oluyorsa, magneyum açısından fakir besleniyor olabilirsiniz, magnezyum alımınızı arttırın veya hekimizle konuşup ek mineral takviyesi alınız.
SU TÜKETMEYİ UNUTMAYIN
Su tüketimi gebe olun veya olmayın çok önemlidir, özellikle emzirme döneminde de sık sık su tüketeceğinizi unutmadan bol bol su tüketmeye özen gösterin. Günlük en az 8-10 bardak, havaların sıcak olduğu günlerde 15 bardak kadar su tüketmeye özen gösterin.
TOXOPLASMADAN KORUNUN
Gebelik döneminde vücudunuza toxoplasma almanız bebek için ölümcül sizin için ise tehlikeli olabilir, en çok çiğ gıdalar ve hayvan dışkısı ile bulaşan bu rahatsızlığı önüne geçmek için; işlenmiş sucuk/salam/sosis gibi yiyecekleri tüketmeyeye özen gösterin. Suşi veya çiğ köfte gibi pişmemiş etlerden oluşan yiyecekleri tercih etmeyin. Ellerinizi iyi yıkayın ve çiğ olarak tükettiğiniz bütün sebze ve meyvelere ekstra özen göstererek yıkayınız.
Gebelikle veya emzirme döneminde beslenme üzerine yardım arıyorsanız, Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem Akgün Beslenme ve Diyet Ofisini ziyaret edebilirsiniz.