Günlük hayatta her insanın her türlü vitamin ve minerale ihtiyacı olduğu bir gerçek. Ancak bazı özel olanları var ki olmazsa olmaz!
Yetişkinden, çocuğa, gebeden, yaşlıya kadar herkesin folik asit ihtiyacı var, ancak özellikle gebe kadınlarda oldukça elzem. Hücre çoğalmasında ve genlerin oluşumunda önemli yeri olan folik asit; gebelik döneminin ilk 3 ayında çok kıymetli olarak görülen, literatürde B9 olarak geçen bir B vitaminidir. Folik asitten zengin diyet tüketmek; anemi, Alzheimer, bir çok kanser türü ve doğuştan gelen hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Yetişkin bir insanın herhangi bir rahatsızlığı veya gebelik durumu yoksa günlük ihtiyaç; 100-200 microgram arasında değişiyor. Gebelik döneminin ilk 3 ayında ise 600-800 micrograma ihtiyaç duyuluyor.
En çok Folik Asit içeren gıdalar aslında hayvansal kaynaklı yiyecekler ancak, hayvansal yiyecekleri pek sevmiyorsanız size yeni önerilerimiz var;
BROKOLİ;
Bir kase haşlanmış brokoli, 52 microgram folik asit içeriyor. Bu miktar günlük ihtiyacınızın yarısını karşılamaya yeter!
KUŞKONMAZ;
4 adet kuşkonmaz yaklaşık 80 microgram folik asit içeriği ve düşük kalorili olması nedeniyle zayıflama ve gebelik diyetlerinde kurtarıcı! Kalsiyum ve demir içerdiğini de unutmamak gerekir.
HİNDİ CİĞERİ;
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, çok zengin bir folik asit kaynağı aynı zamanda. Hindi etinin kendisi de folik asit kaynağı olsa da, ciğerinin daha yüksek oranda folik asit içerdiğini biliyoruz. Ciğer sevmem diyorsanız, gravy sos olarak kullanabilirsiniz, et sevmeyenlerin bile bu sosa bayıldığını biliyoruz. J 100 gramında 691 microgram folik asit bulunuyor.
AVOKADO
Eğer hayvansal gıdalardan uzak duruyorsanız, avokado sayesinde folik asit ihtiyacınızı karşılabilirsiniz. Potasyum, vitamin C ve antioksidan kaynağı olan bu yiyeceğin 1 orta boyunda, 162 microgram folik asit bulunuyor. Salatalara ekleyerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
MUZ;
1 orta boy muz %20 civarında folik asit ihtiyacınızı karşılayabilir. Muzun en kötü tarafı kabızlık sorunu yaşıyorsanız, çok sık tüketemezsiniz ama günde 1 tane yiyerek depolarınızı korumaya alabilirsiniz.
PORTAKAL;
Portakalın C vitamini açısından zengin olduğunu bilmeyen yoktur herhalde?!? Soğuk kış gecelerinin yardımcısı bu meyve aynı zamanda folik asit kaynağı. 1 küçük boy portakalda 28 microgram folik asit bulunmakta.
Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ofisimize bekleriz.