Demir minerali, metabolizmanın çalışmasında en çok kullanılan minerallerden bir tanesi. Özellikle kanda bulunması sebebiyle, belirli miktarın altına inince anemi yani kansızlığa sebep oluyor ve hayat kalitesini oldukça düşürüp, önlem alınıp tedavi edilmediğinde çok kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Eksikliğinde baş dönmesi, halsizlik, iştah azalması, sürekli uyku hali, sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir.
Eğer kan tahlilinizde demirin eksik olduğunu gördüyseniz, işte bu yiyecekler sayesinde en kısa zamanda demirinizin yükseldiğine şahit olacaksınız.
Ciğer
100 gram ciğer tüketerek günlük ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilirsiniz. Dana, kuzu veya tavuk fark etmez hepsinde demir bulunur. Ayrıca ciğer bir çok minerali de içinde barındırır; çinko, bakır, fosfor gibi… Eğer tadından hoşlanmıyorsanız, bol kimyon ve sarımsakla marine etmeniz, tüketimi kolaylaştıracaktır.
Soya Fasulyesi
Vegan kişilerin et tüketmemesi sebebiyle demirlerinin düşük olacağı söylenir, ancak siz yeteri kadar bitkisel protein alırsanız, bu sorunun da önüne geçmiş olursunuz. Soya fasulyesi ve tofu demirden zengin yiyecekler arasında yer alır.
Bitter Çikolata
Hem tatlı yiyip hem de hastalığın tedavi olacağını söylesem, pek inanılmaz gelir. Değil mi? Ama işin aslı öyle. Kakaonun yüksek oranda demir içermesi sebebiyle demir eksikliğine iyi gelen yiyeceklerden birisi de koyu çikolatalar.
İstiridye
Belki çok tüketilen bir yiyecek değil ama müdavimleri olduğunu unutmamak gerekir. 100 gramında 7 mg bulunur.
Ispanak
Çocukluğumuzun kahramanı Temel Reis, bunu yediği zaman nasıl da güçlenirdi değil mi? Aslında çok da kandırmaca değilmiş. Ispanağın 100 gramında 3,5 mg demir bulunuyor ve eksikliği gidermemize yardımcı oluyor.
Kırmızı Mercimek
Hepimizin en sevdiği çorbadır mercimek çorbası, 100 gramında 3,3 mg bulunuyor olması çok zengin bir kaynak yapmasa da mutlaka tüketmek gerekiyor.
Zeytin
Kahvaltılarımızın göz bebeği zeytinin, bir yararı daha! Doymamış yağ içeriği sebebiyle, bir çok hastalığın tedavi kaynağı zeytin çok zengin bir demir kaynağı olmasa da, demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılıyor.
Kabak Çekirdeği
Sadece denir açısından değil, omega-3’den de zengin olan bu tohum, triptofan içeriğiyle de daha iyi bir uyku için sizi hazırlıyor.
Kırmızı Et
Demirin yüksek kaynaklarından biri olan et sadece vitamin-mineral açısından değil, vücudun temel proteini açısından da oldukça önemli. İçerdiği B grubu vitaminleriyle vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayan kırmızı et, demir ile de yanımızda. Yüksek oranda doymuş yağ içermesi sağlıklı beslenme kısmını bir miktar bozsa da, faydalarının yanında kusuru sayılmaz.
Kinoa
Son dönemlerim meşhur tahıllardan olan kinoa hem zayıflama diyeti hem de demirden zengin diyet yapanların kurtarıcısı olacak. 100 gramında 1,5 mg demir bulunuyor.
Enginar
En düşük kalorili sebzelerden olan enginar, 100 gramında 1,3 mg demir bulunduruyor. Eğer haşlama sevmiyorsanız, küp küp doğrayıp kavurmasını da yapabilirsiniz.
Tavuk Eti
Genellikle niasin açısından zengin olan tavuk etinin 100 gramında 1,1 mg demir bulunuyor. Diğer et kaynaklarına göre oldukça düşük bir içeriğe sahip olsa da kırmızı et veya ciğer yemeyenler için bir alternatif
Kabak
100 gramında 0,7 mg demir bulunduran kabağın her türlüsünü tüketebilirsiniz. İster tuzlu isterseniz tatlı versiyonları sayesinde günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Brokoli
Yüksek antioksidan ve lif içeriği nedeniyle kış aylarının en güzel sebzelerinden olan brokoli düşük miktarda da olsa demir içeriyor ve sizi daha güçlü yapıyor.
Kuşkonmaz
Bizim sofralarımızda pek kullanılmasa bile bazı restaurantlarda sıkça servis edildiğini görmüşsünüzdür. 100 gramında 2,1 mg içeriğiyle bir çok sebzenin önüne geçiyor.
Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ofisimize bekleriz.